Формула 1 има во план да го промени системот на бодување на возачите уште оваа сезона, со тоа што на возачот кој го има најбрзиот круг ќе добие можност да биде награден со еден бод плус на крајот на траката.

Овој потег е дел од обидот да се направи попривлечно натпреварување и да се зголеми гледаноста и атрактивноста на натпреварите во Ф1 шампионатот.

Шефовите на Ф1 разговараа за идејата по истражувањата спроведени и меѓу фановите. Ова е само еден од многуте предлози кои дошле директно од навивачите.

Се очекува промената во бодувањето да биде официјално потврдена пред трката на отворањето на сезоната во Австралија следниот викенд.