Германскиот авто-мото магазин „Auto Motor und Sport“ објави пилот-распоред за начинот на кој ќе се организираат трките во Формула 1 од 2021 година.

Од сезоната 2021 година, тркачкиот викенд ќе се намали од четири на три дена, што значи дека работата на пилотите и новинарите на патеките ќе започне во петок, а не во четврток. Според тоа, механиката на екипите ќе пристигнува еден ден подоцна. Ова ќе им овозможи на луѓето поврзани со Формула 1, полесно е да го преживеат постепеното зголемување на бројот на трки во календарот, кои во иднина може да се зголемат на 25.

Според пилот-распоредот на ГП трките во Ф1, од 2021 Ф1 викендот ќе се стартува по следниот распоред:

петок

9:00-11:00 (по локално време) – Технички прегледи

12:30-14:00 – Прв тренинг

16:00-17:30 – Втора тренинг

сабота

12:00-13:00 – Трет тренинг

15:00-16:00 – Квалификации

недела

15:10 – Старт на трката