На 17 декември стана јасно дека Андреа Јаноне не успеал да го помине допинг-тестот. Меѓународната федерација извести дека мотоциклистот е суспендиран. Во допинг-тестот на Јаноне, направен за време на Малезиското ГП во ноември 2019 година, беа пронајдени траги од дростанолон.

Според италијанскиот печат, Андреа решил да оди на отворање на Б-примерокот за да се докаже неговата невиност. Резултатите од вториот тест се очекува да бидат објавени на 7 јануари 2020 година. Претходно, тој веќе изрази уверување дека ситуацијата ќе биде решена во негова корист.

30-годишниот Јаноне го постигна најголемиот успех како дел од тимот на Дукати во периодот од 2015 до 2016 година. Во овој период, Италијанецот оствари една победа, а неговиот најдобар резултат во сезоната беше петтото место во 2015 година.