Најдобриот тенисер на светот во парови, Колумбиецот Роберт Фарах, падна на допинг тест, на контролата спроведена во октомври минатата година, а на почетокот на оваа беше привремено суспендиран.

Тој беше позитивен на анаболен стероиден булденон, а во негова одбрана тврдеше дека консумирал месо без негово знаење што ја содржело забранетата супстанца и на тој начин бил позитивен.

Тениската програма за анти-допинг, како и Светската агенција за борба против допинг ВАДА, потоа  НАДО Колумбија и Судот за арбитража за спорт ги прифати неговите тврдења и победникот на Вимблдон и УС Опен беше ослободен од обвинението и може повторно да се натпреварува.

„Извештајот на Фарах за начинот на кој супстанцијата влегла во неговиот систем беше прифатен и се покажа дека тој сноси никаква вина или небрежност при внесувањето на супстанцата, што го има во точката 10.4 од програмата“, се вели во соопштението.