Суспензијата на професионалните тениски турнеи поради коронавирусот е продолжена до 7 јуни, со што практично се одложува целиот дел од сезоната кој опфаќаше турнири на земјена подлога.

АТП и ВТА турнирите веќе беа запрени до 20 април и 2 мај соодветно.

Програмата ги опфаќа заедничките турнири во Мадрид и Рим, плус женските настани во Стразбур и Рабат и машките настани во Минхен, Есторил, Женева и Лион.

И двете рангирања на АТП и ВТА се замрзнати до понатамошна одлука. Вчера беше донесена одлука за суспендирање на Роланд Гарос, кој требаше да започне на 24 мај.

„Ги проценуваме сите опции поврзани со зачувување и максимизирање на тенискиот календар врз основа на разни датуми, што останува непознато засега“, велат од АТП и ВТА.