Очекувано, додека Интернационалниот олиписки комитет ја одложи одлуката за еден месец, за тоа дали ќе се одржат ОИ во Токио а крајот на јули и почетоток на август, Олимпискиот тим на Канада и официјално соопшти дека ако ова лето се одржат игрите во Токио, нивните спортисти нема да учествуваат. Ова го потврди и Мартин Ричард, портпаролот на Олимпискот тим на Австралија. Инаку тие што ги знаат работите во светот на спортот, многу добро знаат дека сега за некој ден и САД ќе го сторат истото. Од друга страна Олимпискиот тим на Австралија им порача на своите спортисти да заборават на Токио 2020, и да се подготвуваат за Токио 2021. 

Се чини дека ситуацијата со Ковид-19 во светот допрва ќе се разгорува.