КОНИФА денеска објави дека Светскиот фудбалски Куп 2020 за непризнаени држави и региони, нема да се одржи во Македонија ова лето. Според планот, ова невообичаено светско првенство требаше да се игра во Скопје од 30 мај до 7 јуни 2020 година.

Причина за откажувањето на настанот е епидемијата на коронавирусот која ја заврати Европа.

„Здравјето и благосостојбата на сите членови на КОНИФА, тимови, волонтери и поддржувачи е приоритет број еден за организацијата. Исто така, се појави силна желба да се избегне да се изврши притисок врз јавните служби во Македонија, кои треба да присуствуваат на натпревари, за време на оваа криза. Одлуката ја донесе Извршниот комитет КОНИФА во неделата навечер, по задолжителното гласање донесено од комитетот“, се вели во денешното соопштение.