Претседателот на Интернационалниот олимписки комитет (ИОК), Томас Бах, упати отворено писмо до спортистите во врска со ширењето на коронавирусот и неизвесноста околу Летните олимписки игри во Токио.

Во него, Бах призна дека сè уште нема конечна одлука за одржување на Олимпијадата, бидејќи МОК се соочува со дилема.

„Драги спортисти, во оваа невидена криза сите сме обединети. Како и вие, многу сме загрижени што пандемијата COVID-19 го промени животот на луѓето. Човечкиот живот има предност над сè, вклучувајќи ја и организацијата на Игрите. ИОК сака да биде дел од одлуката. Затоа, ние како наш принцип во прв ред сакаме да го заштитиме здравјето на сите вклучени и да придонесеме за контрола на вирусот. Би сакал да ве уверам дека ќе се придржуваме до ова во сите наши одлуки за Олимпијадата во Токио 2020 година.

Патот до Токио е многу различен за секој од вас што доаѓа од 206 земји членки. Многумина од вас не можат да се подготват на начинот на кој сте навикнати или воопшто не, заради мерките за контрола на COVID-19 во вашата земја. Многумина од вас тренираат и едвај чекаат да го исполнат олимпискиот сон. Многумина од вас се веќе квалификувани за Игрите; значителен број не се.

Она што, сепак, го споделуваме сите е голема неизвесност. Оваа неизвесност ни ги тресе нервите и предизвикува сомнежи за позитивна иднина. Оваа неизвесност произлегува од фактот дека во овој момент никој не може да даде целосно веродостојни изјави за времетраењето на оваа борба против вирусот. Ова се однесува на спортот, науката, медиумите, политиката и целото општество. Затоа, за жал, ИОК не може да одговори на сите ваши прашања. Затоа се потпираме на советите на работната група, вклучувајќи ја и Светската здравствена организација (СЗО).

Како успешни спортисти, знаете дека никогаш не треба да се откажуваме, дури и ако шансата за успех се чини многу мала. Нашата посветеност на Олимписките игри во Токио 2020 се заснова на ова искуство. Нашето искуство како спортисти е дека секогаш треба да бидеме подготвени да се прилагодиме на новите ситуации. Поради оваа причина, како што споменавме погоре, ние мислиме на различни сценарија и ги прилагодуваме скоро секој ден.

Од една страна, во Јапонија има значително подобрување и луѓето се ентузијасти за олимпискиот пламен. Ова може да ја зајакне нашата доверба кај нашите јапонски домаќини дека со одредени безбедносни ограничувања, можеме да ги организираме Олимписките игри во земјата, истовремено почитувајќи го принципот на заштита на здравјето на сите вклучени. Од друга страна, гледаме драматично зголемување на случаите и нови избувнувања на вирусот во различни земји на различни континенти. Затоа треба да го направиме следниот чекор во нашите сценарија.

Значи, како и вие и ние сме во дилема: откажувањето на Олимписките игри би го уништило олимпискиот сон на 11.000 спортисти од сите 206 национални олимписки комитети, од олимпискиот тим на ИОК за бегалците, најверојатно за параолимписките спортисти и за сите вас поддршка како тренери, лекари, службени лица, партнери за обука, пријатели и семејства. Укинувањето не би решило никаков проблем и не би му помогнало на никој. Затоа, ова не е на нашата агенда.

За разлика од другите спортски настани, одложувањето на Олимпијадата е исклучително голем предизвик. Само за да ви дадам неколку примери:

Голем број основни објекти за игри можеби не се достапни воопшто. Состојбите со милиони вечери веќе резервирани во хотелите се исклучително тешки за решавање и треба да се прилагоди меѓународниот календар за спорт за најмалку 33 олимписки спортови. Ова се само неколку од многуте, многу големи предизвици.

Затоа, за понатамошно истражување на различните сценарија ќе биде потребно целосно вклучување и соработка на Организацискиот комитет во Токио 2020 и јапонските власти, како и сите меѓународни федерации и Националните олимписки комитети и сите олимписки чинители. Заедно со сите засегнати страни, денес започнавме детална дискусија за да ја завршиме нашата проценка за брзата еволуција на глобалната здравствена состојба и нејзиното влијание врз Олимпијадата, вклучително и сценарио за одложување. Работиме многу напорно и уверени сме дека ќе ги завршиме овие дискусии во текот на следните четири недели“, се вели во отвореното писмо на првиот човек на ИОК, Бах, испратено до спортистите.