Партизан по Босна, Цибона и Југопластика, беше четвртиот клуб од екс-СФРЈ кој стана европски првак во кошарка. На денешен ден, 16 април во таа 1992 година во Истанбул, младите момци на Жељко Обрадовиќ, предводени од Ѓорѓевиќ и Даниловиќ, направија сензација. Го победија силниот Хувентуд и станаа европски клупски шампиони. Славеа во финалето со легендарната „тројка“ на Сале Ѓорѓевиќ во последните секунди. 

Вреди да се погледне уште еднаш…