Меѓународната кошаркарска федерација ФИБА, го одреди терминот за одржуваење на кошаркарскиот Мундијал во 2023 година. Истиот ќе биде одржан од 25 август во 10 септември во трите земји кои беа познати претходно.

Во 2023 година, за прв пат едно СП ќе се организира во три земји, и тоа: Индонезија, Филипини и Јапонија.

Сите учесници на Мундијалот ќе биде познати во февруари 2023 година, а квалификациите започнаа оваа година во февруари.