Светска атлетска федерација сака да ја исклучи Руската Федерација ако земјата не ја плати казната од 6,31 милиони долари најдоцна до 15 август. Светската атлетика денеска на видео-конференцијата на Советот истакна дека Русија го помина крајниот рок за плаќање на високата казна до 1 јули и ќе добие само уште едно продолжување на рокот.

Ако парите ќе бидат платени навреме, руските спортисти следната година нема да учествуваат на Олимписките игри во Токио. Процесот со кој руските спортисти можат да аплицираат за неутрален статус на спортист останува суспендиран сè додека не се изврши плаќањето.

Руне Андерсен, шеф на независната работна група истакна дека е разочарана што „многу малку се видело во промената на културата на руската атлетика“ во изминатите пет години. Работната група „потроши огромна количина на време и напор за поддршка на реформата на самата Руска атлетска федерација“. Според неа, одговорот од Русија е несоодветен.